Przepis na Masala Czaj (Masala Chai)

Czym jest masala czaj (masala chai)?

Dla tych, którzy wcześniej nie zetknęli się z tą formą podawania herbaty – jest zagadką. Pisząc rozdzielnie, oba te słowa jesteśmy jeszcze w stanie zrozumieć, lub chociaż częściowo wytłumaczyć. Masala, to oczywiście popularne w Indiach korzenne przyprawy, a czaj – herbata. Jak więc nie trudno się domyśleć, łącząc wyrazy ze sobą otrzymamy mieszankę przypraw z herbatą. Choć początkowo może wydać się to dziwne – faktycznie, napój ten jest kombinacją, dwóch składników, urozmaiconych o kilka dodatków. Przepis na masala chai jest łatwy, a samo wykonanie zajmuje nie więcej niż 5 minut.

Czego potrzebujemy?

  • Narzędzia:
    •    Mały garnuszek;
    •    Sitko;
    •    Łyżka do mieszania;
  • Składniki:
    •    Mleko – 350 ml;
    •    Woda – 150 ml;
    •    Czarna Herbata – 3 łyżki;
    •    Masala czaj – 1/3 łyżeczki;
    •    Miód – 1 łyżka;

Miód możemy zastąpić cukrem. Ilość oczywiście jest uzależniona od naszych indywidualnych preferencji, ale w oryginalnym przepisie sugerowane są 3–4 łyżki. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj herbaty, która ma nam posłużyć jako baza do napoju. Również i w tym punkcie możemy pozwolić sobie na dowolność, z małym jednak zastrzeżeniem: herbata nie powinna być aromatyzowana i nie zawierać żadnych dodatków. Najlepsze do czaj masali są oczywiście herbaty czarne indyjskie lub cejlońskie.

Mieszanka przypraw Masala Czaj (Chai)

Do przygotowania napoju możemy użyć gotowej mieszanki. Jeśli jednak takowej nie posiadamy, możemy przygotować ją samodzielnie. Ja wykorzystuję do tego zmielone wcześniej przyprawy i łączę je, zachowując równowagę, by finalnie wszystkie składniki mieściły się na 1/3 łyżeczki. Jakich przypraw należy użyć, aby stworzyć mieszankę masala czaj?

  • Cynamon;
  • Goździki;
  • Imbir;
  • Kardamon;
  • Pieprz*;
  • Gałka muszkatołowa;

*Pieprz należy dodawać rozsądnie, gdyż sprawia, że przyprawa staje się ostrzejsza, co może wpłynąć na pogorszenie smaku całego napoju.

przyprawy po wymieszaniu których otrzymujemy mieszankę masala czaj
Przyprawy, po których połączeniu otrzymamy korzenny napój

Masala czaj – sposób przygotowania

  • Do garnuszka wlać mleko i wodę;
  • Dodać herbatę, miód oraz przyprawy;
  • Wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do zagotowania;
  • Gdy mleko zacznie się gotować, należy zmniejszyć ogień, by napar nie wykipiał
  • Przez kolejne pół minuty, gotować na małym ogniu;
  • Zdjąć z ognia i przelać do imbryka lub kubków przez sitko w celu odcedzenia fusów;
  • Pić ciepłe.
Składniki konieczne do przygotowania napoju czaj masala przed zagotowaniem.
Wszystkie składniki masala czaju przed zagotowaniem.
Gotowy napój masala czaj w garnuszku przed rozlaniem do kubków
Gotowa Masala Czaj przed rozlaniem do kubków lub szklanek przypomina kakao, jednak smakuje zupełnie inaczej.

Przepis autorstwa Katarzyny Ochman-Jasińskiej. Delikatnie go zmieniłem, dodając miód zamiast cukru, gdyż tak podany napój bardziej mi odpowiada. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania, bo kiedy pierwszy raz się spróbuje, koniecznie będzie trzeba wypić jeszcze raz.

Niech Masala Chai będzie z Wami ;-).
Smacznego!

komentarze 24

  1. Kiedy piłam mleko, bardzo często robiłam tę wersję herbaty. Teraz robię z mlekiem migdałowym. Pycha! 🙂

  2. Ewa Kowalik

    Ciekawe spostrzeżenie to o 1/3 łyżeczki. Chyba się pokuszę na spróbowanie samej. Tylko nadal mi to mleko nie bardzo. Jakiś pomysł na zastąpienie?:)

  3. Aga Antosiewicz

    Spotkałam się z tą herbatą przy okazji targów świadaniowych… byłam zachwycona. Wydawało mi się, że to jakiś magiczny napój, a przygotowanie jego jest bardzo proste. Uwielbiam!

    • Prawdopodobnie jest gdzieś do dostania – ja sam znaleźć nie mogłem. Ale to i lepiej – czaj masalę możemy robić samodzielnie, jest to prostsze i bardziej ekonomiczne 😉

    • Nigdy nie widziałam w sklepach mieszanki do czaj masali :). Ale dzięki temu możesz zmieszać we własnych proporcjach składniki. Bo tak naprawdę nie ma jednego przepisu na tę mieszankę – nawet w Indiach przepisy różnią się między rodzinami :D.

    • Raczej napój herbaciany, dlatego napisałem, iż nie jest to jej rodzaj, a forma w jakiej możemy podawać herbatę. Mimo wszystko, zachęcam do spróbowania 😉

        • Bawarka to herbata z mlekiem, gdzie dominuje herbata, więc herbatą można ją nazwać. Czaj masala to mleko, woda, cukier/miód, przyprawy i herbata, która jest jednym ze składników, a nie bazą do której coś się dodaje, dlatego według mnie jest napojem herbacianym 😉

    • Nie sądzę. Jeśli zagotujemy zieloną herbatę (bo mleko musi się zagotować) to zabijemy w niej wszytko co dobre (zielone herbaty parzy się w około 80 st C). Wątpię też, że będzie to smakowało – zielona herbata + mleko + przyprawy korzenne + cukier? Ciekawe połączenie, ale jeśli chcesz – spróbuj, nikt nie zabrania ;-).

Navigate