15 najczęściej zadawanych pytań o herbacie

Spotykając się z ludźmi podczas wszelkiego rodzaju wydarzeń związanych z herbatą często słyszę różne pytania dotyczące parzenia, wyboru herbat, a także samej rośliny. Nie ma w tym nic dziwnego – sam je zadaję, chcąc poszerzyć swoją wiedzę. Są jednak pytania, które zadawane są niemal za każdym razem. Dlatego też, postanowiłem stworzyć listę piętnastu najczęściej zadawanych pytań o herbacie.

1. Czy herbata zielona i herbata czerwona (czarna) powstają z różnych roślin?

Nie. Wszystkie herbaty: czerwona, zielona, oolong, pu erh oraz biała, powstają z jednej rośliny – Camellia Sinensis. To proces obróbki zerwanych liści definiuje jaki produkt końcowy otrzymamy. We wpisie o herbacie znajduje się grafika pokazująca w prosty sposób – jak produkuje się dany rodzaj herbaty. Szeroko opisuję zaś produkcję herbaty czarnej w innym wpisie, z mojej podróży na Sri Lankę w 2016 roku.

2. Czy herbata zielona jest „zdrowsza” od czerwonej (czarnej)?

Powstało mnóstwo teorii na ten temat. Są osoby, które uważają, że to prawda, ponieważ liście zielonej herbaty są mniej przetworzone niż listki herbaty czerwonej. Co za tym idzie, zachowują najwięcej pozytywnych właściwości. Z drugiej jednak strony herbata cerwona posiada również wiele właściwości prozdrowotnych. Trudno jest więc jednoznacznie ocenić, która z nich jest bardziej zdrowa, gdyż każdy w inny sposób wartościuje te kwestie.

3. Dlaczego czas parzenia herbaty jest tak istotny?

Ponieważ od czasu parzenia zależy czy herbata, którą będziemy pić stanie się mocniejsza (długie parzenie), czy słabsza (krótkie parzenie). Czas parzenia herbaty ma również wpływ na smak, gorycz czy cierpkość naparu. Szerzej opisuję temat we wpisie o parzeniu herbaty w stylu wschodnim.

4. Jak rozpoznać, czy herbata jest dobra?

Powinniśmy wziąć pod uwagę kilka czynników: wiedzę sprzedawcy o herbacie, którą sprzedaje, informacje na opakowaniu: skąd herbata pochodzi, kiedy była zbierana, które liście wykorzystano do produkcji oraz czy zawiera metale ciężkie. Następnie, powinniśmy mieć możliwość napicia się herbaty i samodzielnej oceny naparu. Powinniśmy unikać herbat sztucznie aromatyzowanych oraz z wieloma dodatkami, gdyż zaburzają one ocenę sensoryczną i niestety – często maskują to co złe w herbacie. Zwróćmy również uwagę na liście, czy są połamane, w jakim są stanie? Wyglądają na świeże, czy raczej leżą w opakowaniu od kilku miesięcy?

5. Czy herbata z cytryną szkodzi?

Nie, jeśli zaparzymy ją w odpowiedni sposób. Glin, który zawarty jest w liściach herbaty nie jest uwalniany podczas parzenia, a więc nie przenika do naparu. Dlatego cytrynę do naparu powinniśmy dodawać zawsze po usunięciu z niego liści. Inaczej – taki napar może być faktycznie szkodliwy.

6. Czy herbata liściasta jest lepsza od herbaty ekspresowej?

Zdecydowanie tak. To oczywiście kwestia wielu indywidualnych preferencji. Każda z nich ma swoje zalety, jednak to herbata liściasta jest według mnie dużo lepsza od ekspresowej (de facto, też liściastej). We wpisie porównującym herbatę ekspresową do liściastej tłumaczę dlaczego wybór jest dla mnie oczywisty.

7. Czy herbata odwadnia organizm?

Nie. Duże dawki teiny pobudzają w prawdzie pracę nerek, ale przy rozsądnym piciu herbaty (kilka filiżanek dziennie), nie powinniśmy mieć problemu z odwodnieniem organizmu, gdyż herbata ma znikome działanie moczopędne.

8. Czy herbaty ziołowe również są herbatą?

Nie. Herbata, to jak w punkcie pierwszym – liście Camelii Sinensis, bądź Camelii Assamica. Wszystkie inne rośliny z których tworzymy napary nie są herbatą. Klucz do rozwiązania tej zagadki znajduje się w samym słowie „herbata”. Otóż ‚herba’ – oznacza zioło, a ‚ta’ – herbatę właśnie ;-). Początkowo liście Camelii Sinensis traktowane były w Polsce jako zioła lecznicze dlatego do angielskiego „tea”, niemieckiego „tee”, czeskiego i rosyjskiego „czaj” dodany został element „herba”.

9. Czy każdą herbatę można parzyć wielokrotnie?

Tak. Każdą herbatę liściastą, przy zastosowaniu odpowiednich proporcji można parzyć wielokrotnie (nawet do dziesięciu razy).

10. Jak przekonać się do picia herbaty bez cukru?

Parzyć dobre herbaty w stylu wschodnim. Po pierwsze – wydając kilkadziesiąt złotych za 50 g herbaty, nawet nie przejdzie nam przez myśl, aby dodać do niej cukru. Po drugie – to trochę jak z dobrą whisky. Pijemy ją na czysto – nie zalewamy colą. Po trzecie – dobrej herbaty nie trzeba maskować żadnymi dodatkami. Obroni się sama.

11. Dlaczego parzenie herbaty liściastej jest tak skomplikowane?

Nie jest. We wpisach o parzeniu herbaty w stylu wschodnim oraz jak parzyć herbatę w gaiwanie, pokazuję, że odrobina chęci sprawi, że już nigdy nie pomyślimy o parzeniu herbaty jak o czymś bardzo skomplikowanym.

12. Czy to prawda, że czarną herbatę należy parzyć dłużej niż pozostałe?

Nie. Parząc herbatę w stylu wschodnim, stosujemy zazwyczaj ten sam czas do każdego rodzaju herbaty.

13. Dlaczego warto zrezygnować z herbat aromatyzowanych?

Ponieważ prawdziwe piękno herbaty znajduje się w jej klasycznych, czystych odmianach. Co więcej, herbaty aromatyzowane (sztucznie), zazwyczaj maskują to co producent chce ukryć. Po zaparzeniu takiego suszu, otrzymujemy herbato-podobny perfum nasączony chemikaliami. Zdecydowanie odradzam.

14. Dlaczego herbata jest gorzka?

Przede wszystkim – nie każda herbata jest gorzka. Jeśli jednak w swoim naparze czujesz gorycz, to winne są temu garbniki – uwalniane z liści herbaty do naparu podczas jej parzenia. Czym są garbniki? To organiczne związki chemiczne, które w sposób naturalny wytwarzane są w roślinach. Przy niepoprawnym zaparzeniu (zazwyczaj zbyt długo lub w zbyt ciepłej wodzie) gorycz herbaty czuć najbardziej. Oznacza to, iż tych warunkach, wydzielają się one najszybciej.

15. Dlaczego herbata pozostawia osad na filiżance?

Napar herbaciany zawiera szczawiany, które w naturalny sposób występują w liściach herbaty. Gdy szczawiany wejdą w reakcję z wapniem zawartym w wodzie (zazwyczaj twardej), na ściankach filiżanki powstaje osad. Aby go wyeliminować, powinniśmy parzyć herbatę w wodzie miękkiej, niemineralizowanej.

Lista pytań na temat herbaty zapewne jest dużo dłuższa niż te piętnaście opisanych powyżej. Pytania wymienione powyżej słyszę jednak najczęściej. Jeśli macie swoje „TOP”, na które nie znacie odpowiedzi – dajcie znać. Przygotuję kolejne zestawienie :).

 

 

 

 

Navigate
Złap kod -10% na herbaciane zakupy!

Szukasz dobrej herbaty?

Z kodem rabatowym kupisz ją taniej, wystarczy, że dołączysz do newslettera. W mailu zwrotnym prześlę Ci kod rabatowy do sklepu Czajownia.pl, którym obniżysz kwotę zakupów herbacianych o 10%

Brzmi jak dobry deal?