Jak to zwykle bywa, wraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej pojawia się potrzeba kupowania lepszych produktów. Niestety, bardzo często nie wiemy w którą stronę iść, by kupić faktycznie dobrą i sprawdzoną herbatę. Wypadałoby zacząć od edukacji, jednak przeglądając polskie witryny internetowe poruszające tematykę herbaty, nie odnajduję wcale rozwiązania tego problemu. Z jednej strony nasz rynek zalany jest słabej jakości herbatami – zarówno liściastymi jak i ekspresowymi. Jesteśmy do nich przyzwyczajeni i często nie widzimy innych rozwiązań, lub co gorsze – nawet nie chcemy ich widzieć.
Gdy jednak uznamy, że herbata którą pijemy jest niskiej jakości i chcemy czegoś więcej – nie wiemy czego szukać, by ten stan rzeczy zmienić. I właśnie wtedy z drugiej strony atakują nas wspaniałe artykuły wielkich serwisów informacyjnych powielające mity, błędy i niezweryfikowane informacje. Niniejszy wpis, ma na celu lepsze ukierunkowanie w tym temacie, jeśli szukasz właściwej drogi.
O czym należy pamiętać przed herbacianymi zakupami?
Zacznijmy od początku. Jeśli zdajemy sobie sprawę, że herbata którą mamy w szafce nie jest najwyższych lotów – jesteśmy na dobrej drodze. Co jednak charakteryzuje dobrą herbatę, żebyśmy mogli samodzielnie rozpocząć poszukiwania tej najlepszej? Jest kilka ważnych elementów, na które musimy zwrócić uwagę, zacznę jednak nie od samego produktu, a tego, o czym musimy wiedzieć wcześniej:
- Najważniejsze – herbaciana edukacja. Swoją drogę do lepszego poznawania herbaty zacznijmy od siebie. Świetnym punktem wyjścia mogą być publikacje naukowe, bądź sprawdzone i rzetelne blogi. Choć ten punkt może wydawać się błahy – jest najważniejszym, by móc świadomie wybrać naprawdę dobrą herbatę. Dobrym początkiem może być mój wpis: Herbata – podstawowe informacje.
- Gdy już zdobędziemy solidne podstawy i uznamy, że warto poszukać miejsc, gdzie można kupić dobrą herbatę, przeszukajmy Internet by weryfikować sprzedawców. Zobaczmy, co robi w sieci? jakie ma opinie? czy robi coś oprócz sprzedaży herbaty? na przykład stara się edukować swoich klientów. A może bywa na plantacjach? Porównajmy co pisze na swoim blogu, z tym co już wiemy o herbacie, bo być może pisze rzeczy, które nie śniły się nawet najbardziej rozmarzonym herbaciarzom…
- Oprócz sprzedawców herbaty, weryfikujmy informacje znalezione w internecie. To, jakich bzdur można dowiedzieć się z dużych serwisów internetowych i blogów woła o pomstę do nieba. Nie bierzmy wszystkiego co wyczytamy w Internecie (nawet na tym blogu!) za prawdę objawioną.
- Przy okazji – nie wierzmy we wszystko co ludzie piszą lub mówią (również w książkach i na wykładach).
- Gdy nie jesteśmy czegoś pewni – szukajmy pomocy w różnych miejscach (na przykład grupy herbaciane na Facebooku).
- W sklepie internetowym produkty powinny być opisane w sposób wyczerpujący. Nie skreślajmy jednak sprzedawców, których opis nie są idealne! Dajmy im szansę, bo zawsze możemy odnieść się do kolejnego podpunktu i…
- Zadawajmy dużo pytań – choć mogą wydawać się irytujące – kto pyta nie błądzi!
- Poczytajmy: Jak przechowywać herbatę.
- Gdy wybierzemy się do herbaciarni – od razu zauważymy wykwalifikowany personel. A jeśli na pierwszy rzut oka to będzie niemożliwe – porozmawiajmy, zadajmy kilka pytań. To właśnie osoby stojące frontem do klientów są kluczem do biznesu jeśli chodzi o sprzedaż herbaty (i nie tylko). Czasami na nieszczęście – sprzedażą zajmują się osoby niekompetentne. Takie też rozpoznamy bardzo szybko.
- Będąc na miejscu, zapytajmy o próbki, lub możliwość napicia się herbaty na miejscu. W Polsce, szczególnie na południu są lokale, które nie tylko sprzedają herbaty, ale również oferują je swoim gościom. Oznacza to, że bez problemu napijemy się dowolnej herbaty i samodzielnie ocenimy jej jakość. Co jeśli jednak w innym miejscu sprzedawca odmówi nam posmakowania herbaty? Podejdźmy do tego zdroworozsądkowo. Nie zawsze jest to możliwe – a jeśli tak właśnie będzie, poprośmy o próbkę.
- Przed zakupem herbaty, zapytajmy sprzedawcę o szczegóły…
…o których w dalszej części wpisu.
Cechy dobrej herbaty
Kiedy już wiemy czego nie wiemy, albo co wiedzieć powinniśmy – zanim zaczniemy zadawać pytania dobrze byłoby dowiedzieć się jaka powinna być herbata, by mówić o niej „dobra”:
- Przede wszystkim – świeża. Nie musi to być herbata zebrana w zeszłym miesiącu – ważne, żeby była dobrze przechowywana.
- Dobra herbata powinna pochodzić ze sprawdzonego źródła. Dobrze byłoby, gdyby sprzedawca mógł udowodnić, że jest ona przebadana choćby pod kątem zawartości pestycydów. Jeśli sprzedawca wspiera uczciwy handel – to również dobry znak. Nie warto tutaj jednak popadać w paranoję. Często certyfikaty i pozwolenia zaciemniają obraz prawdziwego „Fair Trade”.
- Dobra herbata, to w większości ta bez dodatków, aromatów i sztucznie dodawanych zapachów.
Herbaciane zakupy – wybieramy dobrą herbatę!
Jeśli udało Ci się dotrzeć do tego akapitu – bardzo się cieszę. To znak, że poszukiwania odpowiedniego suszu są dla Ciebie ważne. Do konkretów – wchodzimy do herbaciarni, podchodzimy do lady i co dalej?
- Zapytajmy o specjalność sklepu. Porozmawiajmy chwilę ze sprzedawcą o herbacie. Po krótkiej rozmowie sami ocenimy, czy chcemy tu kupować, czy nie. Zasada jest prosta – im sprzedawca więcej wie o jego produktach – tym pewniejsi powinniśmy być co do jakości produktów przez niego oferowanych.
- Powąchajmy liście. Jeśli pachną „świeżo”, nie są perfumowane, a zapach nas nie odrzuca zaraz po otwarciu opakowania – jest dobrze!
- Oceńmy wygląd liści! To ważny etap, gdyż brzydkie, suche i bezbarwne liście powinny wzbudzić w nas wątpliwości.
- Zwróćmy uwagę, czy w herbacie znajdują się jakieś dodatki. Im jest ich mniej – tym lepiej.
- Jak przechowywana jest herbata? Po przeczytaniu podlinkowanego wcześniej wpisu, nie powinno być dla nas wątpliwości.
To tyle! Tych kilka krótkich punktów w zestawieniu ze zdobytą wcześniej wiedzą powinno uchronić nas przed nieudanymi zakupami.
Dlaczego dobra herbata jest droga?
Choć nie jest to reguła, zazwyczaj bardzo dobre herbaty są drogie. Powodów jest kilka, choć w mojej opinii najważniejszym jest ograniczona produkcja takiej herbaty. Drogie herbaty pochodzą bowiem z miejsc trudno dostępnych, uprawiane są często na rodzinnych plantacjach, na których dba się o otaczające je środowisko naturalne oraz nie stosuje się sztucznych nawozów ani oprysków. Tego typu plantacje mają ograniczone możliwości przerobowe surowca, a ze względu na swoje unikatowe warunki klimatyczne, bądź uprawiany tam kultywar herbaty, cena rośnie. Jeśli dodamy do tego koszty transportu, ceł oraz podatków, a także zarobek importera – 50 gramów herbaty robi się naprawdę drogie.
Jednak nie wszystkie drogie herbaty muszą być dobre. Wiele firm sprzedających herbatę, współpracuje z plantatorami od bardzo dawna. Dzięki czemu zbudowali już odpowiednie relacje. To może, choć nie musi wpływać na niższe ceny produktu końcowego. To z kolei, nie znaczy jednak, że dobra herbata będzie tania. Jeśli przyrównamy taką do herbat ekspresowych, to niemal każda lepsza herbata musi być droższa. Zawiłe – ale mam nadzieję w miarę zrozumiałe.
Dlaczego warto pić dobre herbaty?
To czy w ogóle warto, nie ulega wątpliwości. Jednak powodów dlaczego to robić jest jak zwykle kilka. Picie dobrych herbat jak wspomniałem wyżej, wiąże się z wyższymi kosztami zakupu, niż choćby w przypadku herbat ekspresowych. Wydając nieco więcej pieniędzy zmienia się nasze nastawienie. Inaczej traktujemy to co kupiliśmy. Nie wyrzucimy przecież kilku gramów liści, po kilkusekundowym parzeniu.
Drugim powodem może być wartość samego produktu. Dobra herbata jest lepsza nie tylko w smaku. Przy odpowiednim zaparzeniu liści możemy cieszyć się nią na wiele różnych sposobów. Parzona mocniej będzie bardziej intensywna i wyrazista, parzona krócej, będzie bardziej kwiatowa i delikatna – pisałem o tym w dość obszernym wpisie: „Jak poprawnie parzyć herbatę„.
Trzecim powodem jest to, że dobra herbata nigdy się nie nudzi. Kiedy odkryjemy jej prawdziwą stronę, trudno będzie nam ją porzucić i wrócić do herbat ekspresowych. Odkrywanie nowych odmian, stylów parzenia, zabawa parametrami: stosunkiem ilości wody do gramatury liści, lub temperatury wody do czasu parzenia dostarcza mnóstwa atrakcji, a przy tym – uspokaja i pozwala oderwać się na chwilę od codziennego biegu.
W końcu – herbata dobrej jakości, pita z innymi jest świetnym pomostem do budowania relacji z ludźmi. Nie ważne, czy to rodzina, bliżsi lub dalsi znajomi. Wspólne picie herbaty nie dzieli, a łączy.
Komentarz 1
Pingback: Zestawienie linków do najciekawszych artykułów z blogów i portali o herbacie – drugie półrocze 2019 r. - mycupofgreentea