Herbata na zimno – czyli herbata mrożona Ice Tea (Cold Brew)

Herbata to nie tylko napój który możemy pić na ciepło. Nie mam na myśli zaparzonej i zapomnianej herbaty w kubku, odstawionej gdzieś na półce do wypicia „na później”. Herbata mrożona, ice tea, cold brew, czy jak kto woli – herbata na zimno, jest popularna na całym świecie. Pomaga ugasić pragnienie i orzeźwić w upalne dni. Powstają najróżniejsze jej rodzaje: słodkie, bez cukru, z owocami lub kwiatami, na bazie herbaty czarnej bądź zielonej, z mnóstwem dodatków. Niestety często z cukrem i „chemią” w pakiecie. Jak przygotować herbatę na zimno samodzielnie w domu, by była zdrowa i przede wszystkim – cieszyła nas swoim wyjątkowym smakiem?

Herbata mrożona – mieszamy składniki

Przygotowanie herbaty mrożonej – herbaty na zimno jest banalnie proste. Potrzebujemy jedynie kilka składników i… trochę czasu :-). Przejdźmy zatem do konkretów.

Składniki:

  • 1 litr wody mineralnej;
  • 3-4 łyżki herbaty liściastej (czarnej, zielonej – bez znaczenia);
  • lód;
  • mięta, cytryna… inne dodatki (według uznania).
herbata wsypywana do dzbanka
Do dzbanka wsypujemy trzy łyżki herbaty.
zalewanie liści herbaty wodą
Zalewamy wodą wsypane wcześniej liście.

Gdy wszystko mamy już pod ręką… wsypujemy herbatę do dzbanka i zalewamy wodą. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję swoje ice tea wieczorem i zostawiam na noc. Rano jedynie przelewam do szklanych butelek, lub innego naczynia, aby odfiltrować fusy. Przed podaniem naszego herbacianego cold brew, możemy dodać mięty, cytryny lub innych dodatków. Ja tego nie robię – wolę połączenie: woda + herbata. Na koniec lód. Jego dodatek skutecznie obniży temperaturę całego napoju, co na pewno pozwoli nam się nieco orzeźwić w upalne dni – chociaż jak z pozostałymi składnikami, jest on jedynie opcją :-).

 

herbata na zimno oolong, przygotowana w litrowym dzbanku
Na drugi dzień, herbata na zimno jest gotowa. Teraz wystarczy tylko przelać ją do butelek lub odfiltrować fusy.
herbata cold brew w butelkach prosto z lodówki - tutaj sencha i oolong
Przelana do butelek herbata, tuż po wyjęciu z lodówki. Na zdjęciu od lewej: chiński oolong i japońska sencha.

Napój możemy przygotować na bazie zielonej herbaty, herbaty czarnej, czy nawet oolonga w tej kwestii możemy śmiało eksperymentować.

Herbata na zimno – wersja alternatywna

Ten „przepis” podpatrzyłem u producenta herbaty na plantacji na Sri Lance. Jest to „ekspresowa” wersja herbaty na zimno cold brew i równie smaczna jak ta przedstawiona wyżej.

Cold brew w wersji „Sri Lanka”
  • Wsypujemy liście do szklanego naczynia (lub wrzucamy kilka saszetek herbaty);
  • Zalewamy je zimną wodą;
  • Odstawiamy na 2-3 godziny na słońce;
  • Pozbywamy się liści lub torebek herbacianych i wstawiamy na godzinę do lodówki.

I jak w przypadku poprzedniego przepisu – to tyle. Ot, cała magia przygotowywania skomplikowanej ice tea.

Prawdziwa herbata mrożona

To raczej jedynie ciekawostka, ale przygotowanie herbaty w ten sposób sprawia mi bardzo dużo frajdy.

O co chodzi? Do naczynia, wsypujemy kilka łyżek herbaty, a następnie umieszczamy w nim lód. Czekamy, aż ten się roztopi i… mamy przygotowaną herbatę prawdziwie mrożoną. Z połączenia topniejącego lodu i herbaty powstaje coś w rodzaju ekstraktu. Jest go niewiele, ale polecam spróbować! Smakuje baaardzo fajnie :).

Do gaiwana, wsypujemy 2-3 łyżki herbaty.
Do herbaty dodajemy lodu.
Im więcej lodu wrzucimy, tym więcej herbaty mrożonej powstanie po jego roztopieniu – proste 🙂
Po jakimś czasie, gdy lód zaczyna topnieć – w gaiwanie powstaje herbata mrożona.

Krótkie podsumowanie – o korzyściach herbaty mrożonej

Jak widać, przygotowanie dobrej herbaty na zimno jest banalnie proste. Ma mnóstwo korzyści – oprócz wspomnianego wcześniej efektu orzeźwiającego, nawadnia, schładza organizm. Co więcej, taką herbatę możemy podawać dzieciom, gdyż z liści do naparu nie uwalnia się teina. Tak podana herbata nie jest również ani gorzka, ani cierpka. W moim przepisie zastosowałem aż trzy łyżki suszu na litr wody i nadal – herbata na zimno przygotowana w ten sposób jest fantastyczna. Nic, tylko robić i pić!

Smacznego!

A Wy, przygotowujecie latem herbatę mrożoną? Koniecznie podzielcie się swoimi przepisami!

Navigate
Dołącz do listy mailingowej i odbierz e-booka!"Sensoryka w herbacie - czyli procedura sensoryczna krok po kroku".

Dowiedz się jak zaparzyć herbatę, według opracowanej przeze mnie procedury sensorycznej, by za każdym razem umieć docenić jej wszystkie walory smakowe i zapachowe. 

Zapisz się, a otrzymasz praktycznego PDF'a - same konkrety, bez owijania w bawełnę, zero spamu!