Herbata to produkt spożywczy i choć nie psuje się tak szybko jak inna żywność, bardzo prawdopodobne jest, że jeśli będziemy ją przechowywać w nieprawidłowy sposób – zwietrzeje i straci swój pierwotny urok. Co zrobić, aby herbata była dłużej przydatna do spożycia i zachowała swoje właściwości?
Najpierw zakupy – herbaciarnia, sklep z herbatą, a może supermarket?
Prawidłowe przechowywanie herbaty w domowym zaciszu będzie bez sensu, jeśli kupiony przez nas produkt będzie niskiej jakości lub zwietrzały już podczas zakupu. Zanim zaopatrzymy się w herbatę, zwróćmy uwagę na to jak jest przechowywana w sklepie z herbatą lub herbaciarni. Supermarket ułatwia nam sprawę, gdyż większość produktów dostępnych na półkach sklepów wielkopowierzchniowych jest hermetycznie zamknięta. Jak jednak wygląda to w małych punktach sprzedaży herbaty? Powinniśmy ocenić sami. Z doświadczenia wiem, że bywa z tym różnie. Na własne oczy widziałem herbatę sypaną, znajdującą się w foliowych opakowaniach zbiorczych, które leżały otwarte na podłodze, tuż obok miejsca gdzie stał sprzedawca.
Jak więc powinna być przechowywana herbata w punkcie sprzedaży? Szkół jest wiele i choć każda ma swoje wady i zalety, ja przedstawię ogólne zasady, których powinno się przestrzegać.
- Pierwsza z nich to brak dostępu do światła słonecznego – susz herbaciany powinien być przechowywany w pojemnikach lub opakowaniach zamykanych w taki sposób, aby ograniczać działanie tego czynnika. Szklane słoiki, choć pięknie prezentują towar – nie zdadzą tutaj egzaminu.
- Druga – opakowania powinny zapobiegać dostawaniu się wilgoci do ich wnętrza. Wydaje się oczywiste, jednak nie wszyscy sprzedawcy o to dbają.
- Trzecia – ograniczony kontakt z tlenem. Próżniowe zamknięcie herbaty to idealne rozwiązanie, chociaż z wiadomych względów nie zawsze możliwe. Z kolei jeśli herbaciarnia sprzedaje duże ilości herbaty, nie ma możliwości żeby wykluczyć kontakt z tlenem. Rozwiązaniem pośrednim jest szczelne zamknięcie, które dodatkowo ochroni produkt od kurzu, bądź innych zanieczyszczeń.
- Zasada czwarta – odpowiednia temperatura. Jak każdy produkt spożywczy, susz herbaciany nie lubi wysokich temperatur. Z kolei my jako konsumenci nie lubimy wysuszonej na wiór herbaty, której liście łamią się w dłoniach. Herbata wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywana nieco chłodniejszej temperaturze niż temperatura pokojowa.
I to z grubsza tyle. Celowo pominąłem magazynowanie herbaty poniżej wymogów sanepidu, bo miejsc, gdzie towar nie jest przechowywany zgodnie z podstawowymi zasadami higieny powinniśmy zwyczajnie unikać.
Jak przechowywać herbatę w domu?
Zasady, których powinniśmy przestrzegać, by herbata była dobra i nie psuła się po jej zakupie jest kilka. Podstawa to te wymienione w poprzednim punkcie. Są one niezmienne i nie ma sensu ich rozwijać. Warto jednak dodać kilka dodatkowych punktów:
- Unikajmy papierowych opakowań. O ile sprawdzają się na krótszą metę, są ekologiczne i nie zabierają dużo miejsca, przechowywanie herbaty w papierowych torebkach skraca przydatność produktu, a także „łapie” inne zapachy.
- Przechowujmy herbatę w większych ilościach.
- Miejsce w którym przechowujemy herbatę powinno być bezwonne, gdyż herbata w towarzystwie kawy bądź przypraw zacznie zmieniać zapach i na pewno nie zachowa swoich pierwotnych walorów aromatycznych i smakowych.
- Szczelnie zamknięta herbata włożona do lodówki będzie dużo wolniej tracić swoje walory niż ta, której nie będziemy tam chować. Lodówka jest świetnym rozwiązaniem dla japońskich herbat zielonych.
- Pijmy dużo herbaty – wtedy problem przechowywania jej rozwiąże się sam :-).
Przechowywanie herbaty – podsumowanie
Wiemy już o czym należy pamiętać, jeśli chcemy by nasza herbata pozostawała dobra przez długi czas. Jeśli zadbamy o to, by miejsce, w którym będziemy trzymać nasz ulubiony susz będzie odpowiednie – pozostanie nam tylko przejmować się odpowiednim parzeniem. W skrócie – brak obcych zapachów, odpowiednie, szczelne opakowanie (puszka, bądź nieprzeźroczysty worek strunowy), temperatura pokojowa (bądź niższa), brak wilgoci i światła zewnętrznego, to krótki przepis na dobre przechowywanie herbaty.
Komentarz 1
Pingback: Dobra herbata - jak ją wybrać?