Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj – 7-8 września 2019

Już w pierwszy weekend września, jak co roku w Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu odbędzie się piąta edycja Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj. To nie lada gratka dla wszystkich miłośników herbaty, tym bardziej, że jest to jedyna tego typu impreza w tej części Polski. Tegoroczna edycja festiwalu herbaty będzie wyjątkowa z dwóch względów. Po pierwsze, tematem przewodnim będzie Japonia skąd pochodzą jedne z moich ulubionych herbat, a po drugie Zaparzaj odbędzie się w zgodzie z nurtem zero waste.

Program Zaparzaj 2019 – co ciekawego czeka nas w tym roku?

Tegoroczna edycja festiwalu cieszy mnie potrójnie. Przede wszystkim dlatego, że po dwuletniej przerwie wracam do grona organizatorów. Podobnie jak w edycji 2016 będę miał swoje pięć minut podczas parzenia herbaty na trawie. Trzecim powodem jest to, że będzie to dla mnie kolejna okazja, żeby spotkać tylu herbaciarzy w jednym miejscu. Program pęka w szwach, więc będzie się działo! Poniżej kilka wybranych wydarzeń:

Wydarzenia z dnia 7 września 2019 r.

  • „Wstęp do świata herbat” – 10:00 – 11:00.
  • „Degustacja siedmiu japońskich herbat z Evą Paluszkiewicz” – 10:30 – 12:00.
  • „Piję dla dwóch – więc co z tą herbatą” – 11:30 – 12:30.
  • „5 lat Zaparzaj! Co się zmieniło w herbacie? – panel dyskusyjny” – 13:00 – 13:30
  • „Zostań kiperem czarnych herbat japońskich” – 14:30 – 15:45.
  • „Obalamy mity – biała herbata na czarno!” – 14:30 – 15:30.

Wydarzeń jest jeszcze kilka, dlatego w miarę możliwości – idźcie na wszystko co się da ;-).

Wydarzenia z dnia 8 września 2019 r.

  • „Podstawy Gong Fu Cha” – 10:30 – 12:00.
  • „Powrót do Księgi Herbaty” – 11:00 – 12:00.
  • „Ile wszystkiego w kawałku gliny?” – 12:00 – 13:00.
  • „Blaski i cienie własnej uprawy herbaty w Gruzji” – 12:30 – 13:30.
  • „Historia japońskiej herbaty” – 13:30 – 15:00.
  • „Parzenie herbaty metodami kawowymi (syfon, aeropress)” – 16:00 – 17:00.

Pamiętajcie, że udział w festiwalu jest darmowy. Warto jednak zabrać ze sobą swoją ulubioną czarkę i pozytywnie się nastawić ;-). Do zobaczenia na Zaparzaju!

Zaparzaj w skrócie

  • Co?: Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj.
  • Gdzie?: Ogród Botaniczny w Poznaniu.
  • Kiedy?: 7-8 września 2019 r.
  • O której?: 10:00 – 18:00 w sobotę i 10:30 – 17:00 w niedzielę.

Relacja z Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj 2019

Poznański Festiwal Herbaty w Poznaniu, jedna z ceremonii parzenia herbaty

Zaparzaj rozpoczął się dość ponuro, ponieważ wraz ze wschodem słońca powitaliśmy deszcz. Zbierając się z hostelu do Ogrodu Botanicznego, zastanawialiśmy się czy się przejaśni, czy też będzie konieczne uruchomienie Planu B, który zakładał, że wszystkie wydarzenia plenerowe odbędą się pod zadaszeniem. Ostatecznie tak też się stało. Natomiast wydawałoby się brzydka pogoda, spotkała się ze sporym entuzjazmem. Na rzucone kilkanaście razy hasło: „No i jak tam? Pogoda nie dopisuje…” dostawałem ciepłe i pełne optymizmu: „Co Ty opowiadasz! Idealna na parzenie herbaty”. Przyznam szczerze, że początkowo tego optymizmu mi mocno brakowało, na szczęście był zaraźliwy ;-).

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj, parzenie herbaty w rytmie muzyki

Jak to zwykle bywa, oficjalne otwarcie jest tym, co faktycznie rozpoczyna festiwal. W moim przypadku tym wydarzeniem była pierwsza herbata wypita w Poznaniu, jeszcze dnia poprzedniego. 7 września z samego rana, najpierw parzona byłą herbata czarna, a dopiero później, zaczęliśmy „ogarniać” to, co zostało jeszcze do dopięcia na ostatni guzik. Ostatnie ustalenia… i działamy!

Wydarzeniem otwierającym był mój skromny warsztat herbaty, który dotyczył podstaw parzenia herbat. Mimo wczesnej pory, zebrało się kilka osób chcących wziąć w tym wydarzeniu udział. Parzyliśmy w ekspresowym tempie (czas trwania warsztatu to sześćdziesiąt minut) pięć herbat: czarną, herbatę zieloną (Tamaryokucha), oolong (Tie Guan Yin), herbatę białą (prasowaną) oraz pu erh.

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj, parzenie herbaty nepalskiej

Kolejne wydarzenia plenerowe, to spotkanie z Martyną Kubiak, która poruszała temat picia herbaty będąc w ciąży, warsztat Małgorzaty Granduls dotyczący herbat japońskich. Później, worek z warsztatami się rozsypał – było o Yerba Mate, Krzysiek Kowalak analizował herbatę, Eva Paluszkiewicz degustowała siedem herbat… krótko mówiąc, działo się!

Martyna Kubiak podczas parzenia herbaty na Poznańskim Festiwalu Herbaty ZaparzajDegustacja herbaty podczas warsztatów

Oprócz biegania pomiędzy wydarzeniami, żeby zrobić kilka zdjęć, odwiedziłem nasz herbaciany targ, żeby porozmawiać z ceramikami i sprzedawcami herbat, by później uczestniczyć w panelu prowadzonym przez Annę Brożynę z Piewców Teiny pt. „5 lat Zaparzaj! Co się zmieniło w herbacie? – panel dyskusyjny„. Oprócz mnie, panelistami byli Konrad Pociask z eHerbaty oraz Paweł Winiarski z Oxalisu.

Krzysiek Kowalak parzący herbatę i analizujący ją podczas swoich warsztatów

Wydarzeniom nie było końca – takie przynajmniej miałem wrażenie, bo działo się tak dużo, że przez cały dzień nie zdążyłem zjeść porządnego posiłku. Dzięki Piotrowi z Czajowni zdałem sobie sprawę z tego faktu i już do końca dnia myślałem tylko o jedzeniu ;-). Warto wspomnieć, że w sobotę około 30 osób spotkało się wspólnie w lokalu „Pod balkonem”, by wymienić się doświadczeniami i porozmawiać – to jedna z niewielu okazji, gdzie w niezobowiązującej atmosferze można się spotkać w tak herbacianym gronie.

Yukiko Okuno podczas ceremonii parzenia herbaty matcha

Yukiko Okuno podczas ceremonii parzenia herbaty matcha

Dzień drugi był dla mnie mniej intensywny, gdyż o godzinie 12:00 musiałem udać się na najbliższy pociąg. Dzień rozpoczął się od wykładu pt. „Nie wszystko „bio” co się rozkłada„, gdzie między innymi porozmawialiśmy o certyfikatach typu Fair Trade i ich sensowności. Później było jeszcze bardziej herbacianie: od powrotu do księgi herbaty, przez chwilę zadumy nad kolorami herbaty i moderowaną degustację na temat herbat pu erh, aż po historię herbaty japońskiej czy parzenie herbaty metodami kawowymi. Niestety wszystkich wydarzeń nie miałem okazji odwiedzić, ale przeglądając relacje fotograficzne – żałowałem, że nie zostałem na Poznańskim Festiwalu Herbaty chociaż chwilę dłużej ;-).

Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj 2019 – podsumowanie

Pomimo pogody, która nie sprzyjała parzeniu herbaty w plenerze, uważam, że Zaparzaj 2019 był udany. Wszystko dzięki wielu elementom: sprawnej organizacji wszystkich zaangażowanych osób, wystawcom, prelegentom i osobom biorącym udział w tych wydarzeniach. Impreza nie odbyłaby się również bez wsparcia Ogrodu Botanicznego w Poznaniu, który już po raz czwarty wspierał nas i „dał” nam dom na nasze herbaciane wydarzenie.

Anatol Ilnicki podczas degustacji herbat

Jolanta Jona parząca herbatę zieloną gyokuro, po prezentacji na temat ekologicznych upraw herbaty

Na pewno było kilka elementów, które należy poprawić. Jako organizatorzy zdajemy sobie z tego sprawę. Nie mniej jednak, piąta edycja Poznańskiego Festiwalu Herbaty Zaparzaj się udała.

Chciałbym korzystając z okazji podziękować wymienionym wyżej osobom. Cieszę się, że mogłem uczestniczyć w tegorocznej edycji i już zacieram ręce przed następną!

Do zobaczenia za rok!

Komentowanie wyłączone.

Navigate