Recenzja książki Course in Tea Sommelier

Podręcznik o herbacie już w Polsce

Zapotrzebowanie na wiedzę o herbacie zarówno na świecie jak i w Polsce wzrasta. Trend ten związany jest z rozwojem społeczeństwa w różnych aspektach życia. Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku herbaty: chcemy pić coraz lepsze napary, ze sprawdzonych źródeł, ale oprócz tego, chcemy wiedzieć więcej na ich temat. Nasza rodzima literatura nie jest tak obfita w podręczniki na temat herbaty, ale jeśli chcemy pogłębić naszą wiedzę, nie musimy na szczęście znać chińskiego. Z pomocą przychodzi Australijskie Stowarzyszenie Mistrzów Herbaty (ATMA), którego wydawnictwo „Course In Tea Sommelier„. Niestety, zmartwię tych, którzy liczą, że książka o herbacie wydana przez stowarzyszenie jest dostępna w języku polskim. Jedyną dostępną wersją językową jest angielska.

Rozpocznij swoją podróż do świata herbaty

We wstępie książki, autorka – Sharyn Johnston – wyjaśnia, że jest to podręcznik dla uczestników kursu na sommeliera herbacianego organizowanego przez ATMA, jednak napisana została również na potrzeby wszystkich entuzjastów Camelii Sinensis, którzy chcą pogłębiać swoją wiedzę na temat herbaty. Jest więc to elementarz herbaciarza – swoiste wprowadzenie do świata tej rośliny. Wreszcie, podręcznik jest efektem wielu lat pracy, podróży na plantacje herbaty i zdobywania wiedzy na jej temat. Czytelnik rozpoczynający swoją herbacianą przygodę, odnajdzie w książce informacje, które pozwolą mu rozpocząć jego własną drogę do odkrywania kultury, historii i tradycji herbaty. Bardziej wymagający odbiorca, czytając książkę Sharyn, uporządkuje i zweryfikuje swoją dotychczasową wiedzę.

Co znajdziemy wewnątrz herbacianej książki?

Książka ułożona jest tematycznie, w taki sposób, aby mniej zaawansowany czytelnik, mógł zacząć od korzeni – czyli legend i historii. Taki szyk, jest ciekawym i praktycznym rozwiązaniem, gdyż wprawiony herbaciarz, sprawniej przeskoczy do konkretnego działu, bez zaglądania do spisu treści.

Kiedy początki herbaty staną się dla odbiorcy jasne, sprawnie przejdziemy do historii krajów, które kultywowały (bądź robią to nadal) herbaciane zwyczaje, by następnie zacząć poznawać odleglejsze rejony świata, gdzie uprawiana jest ta roślina.

Mnie osobiście zaciekawiły jednak tematy z dalszych stron podręcznika, które opisują jak powinno się testować herbatę pod kątem sensorycznym oraz jak obsługiwać klientów w lokalach gastronomicznych, którzy chcą napić się herbaty. Oczywiście, nie można również przejść obojętnie obok koła smaków, opracowanego przez Australian Tea Masters Association. Dla wielu, może okazać się ono wspaniałą pomocą podczas odkrywania nowości herbacianych. Koło jest oczywiście dostępne w Internecie – dlatego też, znani mi herbaciarze zdążyli się o nim już wypowiedzieć. Zdania na ten temat są podzielone – od pozytywnych, przez neutralne, po negatywne – cała paleta opinii. Ostateczną ocenę, pozostawiam jednak czytelnikom.

Podsumowanie, czyli dla kogo jest ten podręcznik?

Jaka jest moim zdaniem ta książka? Jako podstawowe źródło wiedzy dla zaczynających przygodę z herbatą – pozycja obowiązkowa. Na taką z resztą ATMA ją pozycjonuje – ma to być w końcu podręcznik herbaciany, uzupełnienie kursu sommeliera. Polski odbiorca, również powinien docenić ilość informacji zawartych wewnątrz – o ile anglojęzyczna wersja nie jest dla niego problemem. Ciężko mi jednak wypowiadać się za wszystkich, gdyż pewnie nie jeden profesjonalista, bądź wieloletni miłośnik herbaty, znajdzie w tej książce coś co nie będzie mu odpowiadać. Jednak nie ma się co oszukiwać – książka pisana pod konkretnego czytelnika nie zadowoli wszystkich. Zawsze można spróbować swoich sił – i napisać coś samodzielnie.

Jeśli chodzi o wydanie, niepokój może budzić klejenie książki. Z doświadczenia wiem, iż tego typu wydawnictwa lubią się rozklejać. Druga kwestia to papier – jest śliski i błyszczący – ja osobiście za nim nie przepadam. Plusem książki „Course in Tea Sommelier” jest oprawa graficzna i zdjęcia, a także fakt, iż jest lekka i zmieści się prawie wszędzie 😉

Moja ogólna ocena: 8/10

komentarzy 7

  1. Bardzo ciekawe i niesamowite ile mozna napisac o „zwyklej” herbacie, ktora niemal kazdy pije codziennie..

  2. Ewa Kowalik

    O ciekawie. Już prawie ją kupiłam, jednak nie jestem do końca przekonana…. Takie babskie dylematy- chcesz, ale nie wiesz czego chcesz…:)

    • Cena wyjaśnia wszystko, niestety początkującego herbaciarza może zwalić z nóg – a bardziej wyszukany miłośnik herbaty raczej nie będzie pewny czy „warto” za tę cenę…

      • Ewa Kowalik

        No właśnie. Z jednej strony rozumiem dlaczego taka cena, bo wiem jak „łatwo” jest zdobywać wiedzę herbacianą, a jeszcze potem to zebrać do kupy i opisać….
        Ale z drugiej…

  3. Szczerze mówiąc, nigdy nie widziałam książki takiej jak ta. Która poruszałaby różne kwestie dotyczące herbaty, a nawet podpowiadała, jak ją testować i podawać klientom. Myślę, że to może być całkiem ciekawe. Szkoda tylko, że nie jest w polskiej wersji językowej, bo z angielskim radzę sobie… średnio. Może nie najgorzej, ale podejrzewam, że nie na tyle dobrze, by przeczytać tę książkę od początku do końca.

    • To są książki dla wielu ludzi „z głębokiej niszy” – rozumieją to wszyscy herbaciarze w Polsce ;-).

      Polskie książki o herbacie też są, ale jest ich stosunkowo niewiele. Może wreszcie coś się ruszy w tej kwestii. Sam chciałbym napisać coś własnego 😉

Navigate